Hormony stresu - czym właściwie one są?
Wielu z nas narażonych jest na stres, czy to związany z pracą, studiami, sytuacją rodzinną. Niewielu jednak wie, że w walce ze stresem może nam pomóc odpowiednia dieta ...
Hormony stresu - czym właściwie one są?
Gdy się denerwujemy w naszym organizmie wzrasta poziom tzw. hormonów stresu, czyli kortyzolu, adrenaliny i noradrenaliny.
By zmniejszyć ilości tych hormonów krążących w naszym ciele, powinniśmy spożywać produkty bogate w:
- magnez (np. orzechy, migdały, pestki dyni, zarodki pszenne, banany, gorzka czekolada),
- potas (np. banany, pomidory, suszone morele),
- witaminę C (cytrusy, natka pietruszki, papryka czerwona, czarna porzeczka, owoce dzikiej róży),
- oraz kwasy tłuszczowe omega-3 (np. ryby morskie, owoce morza, migdały i orzechy włoskie, siemię lniane).
Warto jednak nie tylko obniżać poziom hormonów stresu,
ale też zwiększyć ilość hormonu szczęścia, czyli serotoniny. By tak też się stało powinniśmy uwzględnić w diecie produkty będące źródłem tryptofanu - aminokwasu, który jest prekursorem serotoniny.
Które produkty zawierają duże ilości tryptofanu?
Głównie mleczne, a poza tym: nasiona soi, kasza manna, pestki słonecznika i dyni, nasiona sezamu, kiełki soi, kabanosy, migdały i kakao.
Węglowodany złożone
również pobudzają wydzielanie w mózgu serotoniny, dlatego dobrym wyborem w czasie zwiększonego stresu będą pełnoziarniste pieczywo i makarony, ryż brązowy i gruboziarniste kasze.
Stres powoduje zwiększone powstawanie wolnych rodników, odpowiedzialnych za niszczenie komórek, procesy nowotworowe i starzenie organizmu. Dlatego też w stresie zwiększa się nasze zapotrzebowanie na antyoksydanty, które znajdziemy między innymi w owocach i warzywach o intensywnych kolorach, zielonej i białej herbacie, olejach roślinnych, orzechach, ziarnach słonecznika i migdałach.
Dieta osoby narażonej na stres powinna obfitować też w witaminy z grupy B, a przede wszystkim B6 i B12 oraz kwas foliowy, gdyż to właśnie one odpowiadają za prawidłową pracę układu nerwowego, jak też niwelują negatywne efekty napięcia. Witaminy te znajdziemy głównie w produktach pochodzenia zwierzęcego jak mleko i jego przetwory, jaja, ryby i mięso, a także w pieczywie pełnoziarnistym, orzechach i nasionach, oraz w drożdżach. Źródłem kwasu foliowego są rośliny zielone.
W łagodzeniu napięć pomocne mogą być różnego rodzaju napary. Do zwalczania objawów stresu wykorzystuje się herbatki z: rumianku, melisy, mięty, waleriany.