Blue Flower

Dyplomowany dietetyk posiadający długoletnie doświadczenie w indywidualnej pracy z Pacjentem (dzieci, osoby dorosłe). Posiada również wieloletnie doświadczenie w prowadzeniu grup dla osób z zaburzeniami odżywiania (bulimia, zespół kompulsywnego objadania się, zespół nocnego objadania się).

Swoją wiedzę zdobyła podczas studiów na Wydziale Nauk o Żywieniu Człowieka i Konsumpcji w Szkole Głównej Gospodarstwa Wiejskiego oraz na Kierunku Dietetyka na Warszawskim Uniwersytecie Medycznym.

Praktyczną wiedzę na temat żywienia i motywowania Pacjenta do zmiany nawyków żywieniowych zdobyła podczas pracy w prywatnych poradniach dietetycznych oraz w warszawskich placówkach medycznych, w tym w Samodzielnym Publicznym Centralnym Szpitalu Klinicznym (Banacha) oraz Samodzielnym Publicznym Dziecięcym Szpitalu Klinicznym (Litewska).

Zawodowo bierze czynny udział w licznych szkoleniach i konferencjach, prowadzi warsztaty zdrowego odżywiania dla dzieci i dorosłych oraz występuje jako niezależny ekspert ds. żywienia w programach radiowych i telewizyjnych.

W bezpośredniej pracy z Pacjentem opiera się na dokładnym poznaniu oczekiwań i pragnień Pacjenta oraz zbudowaniu z nim dobrej i konstruktywnej relacji. W życiu prywatnym oraz zawodowym kieruje się zasadą, iż najlepszą metodą przewidywania przyszłości jest jej tworzenie.

 

 

Na pierwszą wizytę warto zabrać ze sobą:

  • 3-dniowy dziennik bieżącego spożycia (plik do pobrania), w który przez trzy kolejne dni będziesz dokładnie notował to co zjadłaś/ zjadłeś,
  • ostatnie wyniki badan krwi (termin ważności badań to ostatnie 3 miesiące),
  • wykaz obecnie przyjmowanych leków,
  • warto przypomnieć sobie historie przebiegu swojej choroby.

Marta Turczyńska dietetykDyplomowany dietetyk, absolwentka Wydziału Nauk o Żywieniu Człowieka i Konsumpcji SGGW na kierunku Dietetyka. Wiedzę zdobywała również na Universiteit Gent wydział - Bioscience Engineering.

Obecnie rozpoczynam studia podyplomowe na kierunku Psychodietetyka w Szkole Wyższej Psychologii Społecznej, ponieważ wierzę, że nie można skutecznie walczyć z problemami żywieniowymi bez wiedzy o ich przyczynach, które bardzo często mają podłoże psychologiczne.

Praktykę zawodową zdobyłam m.in. w Szpitalu Specjalistycznym im. Świętej Rodziny, Instytucie „Pomnik - Centrum Zdrowia Dziecka”, Szpitalu Bielańskim im. ks. J. Popiełuszki  oraz dziale żywienia w firmie Sodexo Polska.

Ponadto prowadziłam wykłady nt. zdrowego żywienia dorosłych i dzieci oraz żywienia w cukrzycy ciążowej. W mojej pracy najważniejsze jest dla mnie zrozumienie i wsparcie Pacjenta, a także promowanie zdrowego stylu życia. Prywatnie pragnę stawać się coraz lepszą wersją siebie i tym nastawieniem zarażać innych.

Choroba:

  • anoreksja, otyłość, cukrzyca, bulimia,
  • choroby dietozależne, zaburzenia odżywiania,
  • alergia pokarmowa, miażdżyca, choroby układu pokarmowego,
  • choroby układu krążenia, nowotwory, hiperlipidemia,
  • nadwaga, endometrioza,
  • nadciśnienie, nadciśnienie tętnicze,
  • kuracja odchudzająca, nietolerancja pokarmowa.

Zakres:

  • Dieta dla dzieci, Poradnictwo dietetyczne,
  • Dieta dla kobiet w ciąży, Analiza stanu odżywienia,
  • Dietoterapia w chorobach dietozależnych,
  • Dietetyka dla kobiet, mężczyzn, dzieci i młodzieży,
  • 10 tygodniowy program odchudzający,
  • Dieta dla kobiet w ciąży, Indywidualny program żywieniowy,
  • Analiza składu ciała, Poradnictwo żywieniowe,
  • Dietoterapia,Psychodietetyka,
  • Indywidualny plan diety na 14 dni,
  • Dietoterapia w zaburzeniach odżywiania.